otrdiena, 2012. gada 26. jūnijs

Seriāls par seriāliem. 1.sērija


Savas ērtības labad, nolēmu veikt tādu kā inventarizāciju gadu gaitā pieredzētajiem komēdiju seriāliem, lai gadījumos, kad garlaicības nomākti ļaudis vaicās pēc kaut kā skatāma, varētu uzreiz novirzīt uz šo lapu. Brīdinu, ka, lai arī, protams, ūber objektīvs, mans vērtējums, visticamāk, noderēs tikai tiem, kuru izpratne par to, kas ir smieklīgs, rezonē ar manējo. Kādā no nākošajām sērijām esmu paredzējusi aprakstīt arī vairākus sabiedrībā iemīļotus sit-com' us, kuru reitingi mani, neteiksim, ka pārsteidz, bet, drīzāk, skumdina, tāpēc iekšēji esmu sagatavojusies arī uz pašu ļaunāko – tikt apsūdzētai humora izjūtas iztrūkumā. Kamēr tas oficiāli vēl nav noticis, ceru, ka manis rakstītais kādam arī noderēs.
Secībai, kādā seriālus esmu sarindojusi, ir nozīme.

1    1.  Arrested Development [2003-2006] : http://www.imdb.com/title/tt0367279/
Burvīgs un kompakts 3-sezonu meistardarbs par kādu  ģimeni, kuras galva ir nonākusi cietumā par finanšu mahinācijām, un viens no dēliem mēģina glābt no dzimtas īpašumiem, kas vēl glābjams. Pa to laiku pārējie radinieki dara visu iespējamo, bet visbiežāk - neiespējamo, lai padarītu viņa uzdevumu praktiski neizpildāmu. BET, pirms jums ir palicis nabadziņu pavisam žēl, jāsaka, ka cilvēks, kurš savu dēlu var nosaukt par Džordžu Maiklu, iespējams, tādus radiniekus ir godam nopelnījis.
Situācijas ir tik absurdas un joki tik daudzdimensiāli, ka atliek tikai skatīties un brīnīties, kā kaut ko tādu var dabūt gatavu. Un smieties, smieties, smieties. Varbūt ne vienmēr skaļi, toties dziļi.
Uz jautājumu, kāpēc šim seriālam ir tikai nieka 3 sezonas, atbildi atradīsiet šeit :

     

2. Modern Family [2009 - ] http://www.imdb.com/title/tt1442437/
Vēl viens seriāls par ģimeni, vai drīzāk - par 3 mājsaimniecībām, kuras vieno ģimenes saites. Vienu mājsaimniecību apdzīvo mačo tēvs, kurš noprecējis puorterikāņu (?) skaistuli, kurai pūrā nāk bērns ar ļoti vecu un viedu dvēseli. Otrajā mitinās mačo tēva dēls ar savu partneri - geju pāris, kuri ir adoptējuši bērnu no Vjetnamas. Un trešajā dzīvo meita ar vīru (izbijušu karsējpuisi) un viņu 3 bērniem – frīku, gīku un ne pārāk smagas uzvedības pusaudžu meiteni. Kā jau noprotams, joku un situāciju variāciju iespējas šeit ir praktiski bezgalīgas un tās arī godam tiek izmantotas! 
Seriāla uzņemšanā ir izmantota līdzīga metodika kā " The Office", kad varoņi ik pa laikam vēršas ar monologu vai dialogu pie kameras, tomēr, atšķirībā no Ofisa, skatītājiem tiek aiztaupīta tā jocīgā neērtības sajūta, kad īsti nezini, smieties vai raudāt. Privātās atklāsmes šajā izstrādājumā ir vienkārši smieklīgas, bez kauna elementiem.

Sākotnēji es biju domājusi otro vietu piešķirt Community, tomēr nolēmu, ka Modern Family to ir vairāk pelnījis. Ja Community (un arī pārējiem zemāk minētajiem seriāliem) laiku pa laikam gadās pa kādai vājākai sērijai, tad Modern Family, sākot jau ar lielisko pilotu, mani nav pievīlis praktiski nekad. Vienmērīgi augstā līmenī ir pagājušas jau 3 sezonas un es turēšu īkšķus, lai šis seriāls dzīvotu ilgi un laimīgi. Un visas pazīmes (balvas un reitingi) liecina par to, ka vēl vismaz pāris sezonu ir garantētas.


3. Community [2009 - ] : http://www.imdb.com/title/tt1439629/
Kad šis seriāls parādījās manā redzeslokā, no sajūsmas iespiedzos un nekavējoties metos dalīties ar pārējiem ar savu atklājumu. BET, izrādījās, ka pat cilvēki, par kuru humora izjūtu es nekad neesmu šaubījusies, konkrēto izstrādājumu, vismaz sākotnēji, uzņēma diezgan rezervēti, lai neteiktu vairāk. Tāpēc es pieļauju, ka Community varētu būt, kā krievi saka - „на любителя”. Vai arī, kā latvieši saka – tam ir jāpiešaujas!
Lai kā arī būtu, seriāla darbība notiek kādā no tautas universitātēm, kur ir savākušies visdažādākie dīvaiņi, lai 2 gadu laikā papildinātu savu izglītību. Viens no tiem ir daudzsološais advokāts Džefs, kurš šajā iestādijumā ir nonācis pēc tam, kad atklājies, ka viņa universitātes dokuments ir viltots. Nepaiet ilgs laiks, līdz ir noformējusies 7 cilvēku blice, kuriem šķietami nav pilnīgi nekā kopīga, izņemot vēlmi iegūt kredītpunktus spāņu valodā,  un tomēr pamazām izrādās, ka kopīgā ir daudz vairāk, kā varētu šķist. Un tas ir sākums brīnišķīgai draudzībai. Vai arī, precīzāk izsakoties, stipri dīvainām attiecībām, kurās iesaistīties pa visām varītēm vēlas arī uz dalmāciešiem orientētais dekāns un burtiskā nozīmē  trakais spāņu valodas skolotājs Čens.
Humors ir ļoti ātrs, ar daudz atsaucēm uz dažādiem sabiedrībā populāriem notikumiem un arī filmām (jo īpaši 3.sezonā), kas prasa zināmu sagatavotības līmeni. Teikšu godīgi, ka sākotnēji, neapstādinot filmu, es uztvēru labi, ja 1/3 daļu no visiem jokiem. Trešās sezonas beigās esmu tikusi līdz aptuveni pusei.
Neskatoties uz ļoti glaimojošām kritiķu atsauksmēm, šī seriāla nākotne jau vairākkārtīgi ir bijusi uz jautājuma zīmes (acīmredzot, nepietiekami augsto reitingu dēļ), un pagājušajā sezonā tikai skatītāju aktivitāte sociālajos tīklos palīdzēja reanimēt tā eksistenci. Tomēr jau nākošajā (4.) sezonā sēriju skaitu ir paredzēts samazināt līdz 13 epizodēm, pie kam - seriāla priekšgalā vairs nebūs tā radītāja Dana Harmona (Dan Harmon). Ļoti žēl, jo, neskatoties uz to, ka reizēm gadās pa kādai neveiksmīgākai sērijai, vispārējais seriāla līmenis ir ļoti augsts, un man, diemžēl, ir nelāgas aizdomas, ka jaunie veidotāji ir nolīgti, lai padarītu to nedaudz „tuvāku tautai”, kas nozīmētu tikai to, ka uzticamākie sekotāji tiktu pazaudēti, kamēr „tauta” turpinātu skatīties savus 2ar1/2 vīrus. Es ļoti, ļoti ceru, ka mana prognoze ir maldīga.


Amerikāņu multimākslinieces Tinas Fejas (Tina Fey) radīts seriāls par TV šova veidošanas aizkulisēm. Joku šeit ir daudz, tie ir ātri un daudzslāņaini, paģērot zināmu orientēšanos Amerikas šovbiznesa un arī politiskajos notikumos. Tomēr tas nekādā gadījumā nav lokāli orientēts produkts – arī tie, kas par Ameriku ir kaut ko dzirdējuši tikai saistībā ar Kolumba ceļojumu uz Indiju, spēs..... Lai gan – nē. Tādi nespēs vis. Un pavisam citu iemeslu dēļ. Pārējie gan.
P.S. Aleks Boldvins iekš 30 Rock  ir vienkārši ekselents :



Nākošajā sērijā par Cougar Town, 3rd Rock From the Sun, Happy Endings un The League.
Otro sēriju skatieties šeit.



2 komentāri:

aiwwa teica...

Uz Arested nepavilkos. Modernā famīlija gan patika, turpināšu skatīties.

Lestelēla teica...

TU un "nepavilkies" uz Arrested Development? Varbūt Tu skaņu nebiji ieslēgusi? ;)